недеља, 13. мај 2012.

Jagoda (Fragaria) je rod skrivenosemenica iz porodice ruža (Rosaceae) s desetak vrsta, od koje su gotovo sve rasprostranjene u severnom umerenom pojasu, a samo jedna u Čileu. Donji listovi biljaka su složeni, sastavljeni od 3 liske. Cvetovi poseduju belu krunične listiće. Plod je zbirni (jagoda) - u „mesnatoj" i razrasloj cvetnoj loži nalaze se brojne orašice.







Vrste



10 stvari koje niste znali o jagodama

  • Jagoda prosečne veličine ima 200 semenki.
  • Jagoda je “član” porodice ruža.
  • U Belgiji postoji muzej koji je posvećen samo jagodama.
  • U srednjem veku, jagode su služene na važnim događajima i, uglavnom, bogatim ljudima (kraljevi, plemići i slično).
  • Šest jagoda srednje veličine dnevno zadovoljava potrebu za vitaminom C.
    • Iako dolazi do grešaka, botaničari jagode ne klasifikuju u bobičasto voće. Naime, bobičasto voće, poput borovnica i ribizli, ima semenke unutar ploda, dok jagode imaju semenke sa spoljašnje strane (koje su žute i suve). Dakle, jagode spadaju, ukupno sa kupinama, malinama i dudom u jagodičasto voće.
    • Konzumiranje jagoda, koje su bogate nitratima, može da poveća protok krvi i vazduha do mišića i do 7%. Ovo sprečava zamor mišića te olakšava vežbanje.
    • Ako ste u drugom stanju, 8 jagoda sadrži 20% folne kiseline koja vam je potrebna na dnevnoj bazi.
    • 150 grama jagoda sadrži samo 45 kalorija.
    • Jagode bi trebale imati jak miris. One koje ga nemaju nisu još uviek zrele. Imajte na umu da one ne dozrevaju nakon branja.

4 коментара: